I en verden, hvor alle taler om at være data-drevne, kan en stærk datastrategi være afgørende for virksomheders succes. En datastrategi er ikke længere bare et teknisk roadmap – det er en synlig tilgang til hvordan vi som organisation skal sikre at data kan drive beslutninger, optimere processer og skabe personaliserede kundeoplevelser. Uden en klar datastrategi risikerer vi som virksomhed at navigere i blinde, spilde værdifulde ressourcer på forkerte investeringer og misse de indsigter, der kunne have åbnet for nye forretningsmuligheder. I dette indlæg vil jeg udforske 3 kerneelementer jeg mener skal være gennemtænkt i en stærk datastrategi.
1. Tag afsæt i forretningsstrategien
En vellykket datastrategi skal være tæt integreret med virksomhedens overordnede forretningsmål og strategi. Dette er vigtigt da data skal understøtte og styrke disse mål. For at sikre dette skal vi bl.a. identificere de konkrete forretningsudfordringer, som data kan løse, og fastlægge klare mål og KPI’er for, hvordan data kan bidrage til at opnå disse mål. Ved at sikre en tæt kobling mellem datastrategien og forretningsstrategien kan vi maksimere værdien af vores datainvesteringer og sikre en højere grad af succes.
Når du sammenkobler datastrategi og forretningsstrategi er det ret vigtigt at du involverer interessenter på tværs af organisationen. Dette for at sikre at datastrategi er i overensstemmelse med virksomhedens overordnede vision og mål og at der er fælles forståelse for hvad visionen og målene er. Interessenter vil normalt være repræsentanter fra ledelsen, finans, salg, marketing, it og andre relevante områder. Tag en kop kaffe med dem i køkkenet og spørg indtil hvordan data kan styrke deres områder.
Ved at få tidlig involvering i form af input og buy-in fra forskellige interessenter kan du skabe en datastrategi, der er bredt accepteret og ligeledes har større chance for succes.
2. Tænk kultur og kompetencer fra start
Det andet vigtige element at tænke ind fra start er den organisatoriske kultur og om vi overhovedet har de nødvendige kompetencer til at implementere datastrategien. Datastrategi er ikke kun et spørgsmål om at købe nogle licenser og få have adgang til avancerede værktøjer; en succesfuld datastrategi kræver også en kultur, der værdsætter data som et vigtig aktiv, og medarbejdere, der har de rette færdigheder og kompetencer til at arbejde med data på den måde vi vil.
Virksomheder bør investere i uddannelse og træning for at styrke medarbejdernes datakompetencer og sætte rammerne så der skabes en datakultur, der fremmer datadrevet beslutningstagning på tværs af organisationen. Hvis du allerede nu kan se at det bliver svært at udleve datastrategien grundet manglende kompetencer, så har du to valg. Opkvalificer eller anskaf. Min klare anbefaling er at opkvalificere medarbejdere (og anskaffe folk der kan hjælpe med det hvis I mangler)
Opkvalificeringen kan bl.a. ske gennem kurser og certificeringer inden for dataanalyse, datastyring, datavisualisering og andre relevante områder. Hvis det ikke synes muligt, så kan man nå langt med et sæt skarpe konsulenter (intet bias her 😉)
3. Og så selvfølgelig noget med governance
Som dataprofessionel er det svært at forestille sig en datastrategi, der ikke indeholder en retning for, hvordan vi håndterer governance. Uden governance – eller på dansk “styring” – ender jeres dataløsning i (u)kontrolleret kaos. Tro mig… Jeg har set det med egne øjne flere gange.
Governance er fundamentet for at sikre, at jeres data håndteres og udnyttes på en ansvarlig og effektiv måde. Det handler om etablering af klare retningslinjer, procedurer og ansvarsområder for hvordan I håndterer data på tværs af organisationen.
Første skridt i retning mod god governance er at identificere hvilke systemer I bruger, og hvilke processer og der berører data. Dette kan omfatte alt fra CRM-systemer og produktionsdatabaser til salgsrapporter og jeres nyhedsbrev til den nærmeste kundekreds.
Herefter opsætter I nogle simple retningslinjer for, hvem der ejer disse systemer og processer, samt hvem der har rettigheder til at se, oprette, redigere og slette data.
Udover ejerskab og adgangskontrol er det også vigtigt at etablere “regler” for datakvalitet. Dette kan f.eks. Være regelmæssig kontrol og validering af data for at sikre, at de er nøjagtige, pålidelige og fuldstændige.
og hvad så nu?
Hvis du fra starten i arbejdet med jeres datastrategi gør dig nogle tanker om de her tre punkter, så bør du have et ganske fint udgangspunkt. Det er dog vigtigt at huske på at dine datastrategi skal leve. Det skal altså ikke være et 30 siders dokument der printes, præsenteres og herefter lægges ned i skuffen. Tilpas og udvid strategien løbende, så den passer til den forretningsstrategi I har.