Over de senere år er flere og flere virksomheder heldigvis begyndt at forstå vigtigheden for data governance – og heldigvis da. En stor del af æren kan bl.a. nok tilskrives kunstig intelligens indtog og det stigende ønske om at bruge AI-baserede løsninger. Andre årsager kan være at vi løber ind i udfordringer med at få styr på vores masterdata, bruger for meget tid på oprydning eller ikke har mulighed for at levere den ønskede rapportering.
Virksomhederne ser nemlig det store potentiale der er i at arbejde med data og begynder at forstå vigtigheden i at have data af tilfredsstillende kvalitet.
Men der er bare et generelt problem med data governance – eller nærmere begrebet data governance. Prøv at tygge lidt på ordet. Det er ikke fordi det lyder skide sexet, og for at være helt ærlig, så lugter ordet langt væk af lange dokumenter der beskriver politikker, tunge processer, og folk (som mig) der kommer og blander sig i de arbejdsgange der har eksisteret i en menneskealder.
Forestil dig præsentationen… “I dag skal vi tale om hvordan vi sikrer god data governance”. Man orker det nærmest ikke. Uden at tøve rejser halvdelen af deltagerne sig og går, mens resten med lynets hast finder deres mobiltelefoner frem.
Men sådan må arbejdet med data governance for guds skyld ikke blive. Data governance kan faktisk godt være fedt. Vi skal bare sikre at det ikke bliver virksomhedens datapoliti, der sidder og overvåger hvad folk laver, for derefter at stange bøder og straffe ud til højre og venstre hvis ’Data Policy E142.3’ ikke efterleves som beskrevet i det 32 sider lange PDF-dokument der kan findes dybt i gemmerne på intranettet. Dette vil nemlig helt naturligt opbygge modstand mod data governance, og så kommer vi da i hvert fald ingen vegne.
Fokuser på hvad vi kan gøre folk i stand til
I stedet for at tænke styring (governance) skal vi tænke enablement. Altså hvordan vi kan gøre virksomheden i stand til at træffe beslutninger på baggrund af data, samt hvordan vi kan opsætte, definere og forbedre relevante processer og arbejdsgange som understøtter virksomhedens dataambitioner. Og dette skal vi helst gøre med så lidt friktion som muligt ud mod medarbejderne. Med ’så lidt friktion som muligt’ mener jeg at vi skal sikre, at vi ikke går ind og påvirker arbejdsgange radikalt, men i stedet hjælper medarbejderne med at forstå og sikre at deres arbejdsgange er med til at styrke virksomhedens arbejde med data.
Lad os for eksempel tage et scenarie, hvor vi skal definere hvem der er dataejere. Auch.. Ejerskab. Det betyder ofte mere arbejde og ansvar… i en i forvejen alt for travl hverdag.
Vi kan enten møde med en tilgang hvor vi kaster procedure og politikker i hovedet på ledere, eller vi kan være nysgerrige på hvad deres ønsker og udfordringer er med
Lad os i dette tilfælde sige at dataejeren for finans er finanschefen. Den direkte måde er at møde hende med følgende:
Hej, vi er i gang med at skabe et overblik over hvem der er dataejere for vores forskellige dataområder, og fordi du er finanschef, så er du automatisk dataejer for finans. Det bliver altså dit ansvar at sikre at data lever op til de krav vi sætter til kvalitet, tilgængelighed m.v., samt at sikre at kun de rette mennesker har adgang til den rette data.
En anden tilgang kan dog også være:
”Hej, for at styrke arbejdet med data, arbejder vi på bl.a. at sikre den rette datakvalitet – hvilket jeg ved også er noget I kæmper med. For at sikre at I får data I kan stole på, så er det essentielt at vi får defineret nogle roller med forskelligt ansvar. Og som chef for finans vil du som udgangspunkt få rollen dataejer. Jeg vil derfor gerne sammen med dig og din afdeling finde ud af hvordan vi bedst muligt kan arbejde hen mod en bedre datakvalitet, og sikre at du og dine medarbejdere er klædt på til det.
Tænk muligheder i stedet for begrænsninger
Hvis vi møder brugerne – og dem der skal have et nyt ansvar – med nysgerrighed og et drive for at opfylde deres ønsker, så har jeg en stor tro på at det også bliver nemmere at få dem til at acceptere deres nye roller og tage det fornødne ansvar. Medarbejderne får nemlig nu selv mulighed for direkte at påvirke hvilke muligheder de har for at arbejde med data. Når vi nu har medarbejderne fanget, så handler det herfra om at bygge på med kompetencer, viden og forståelse for deres rolle og det ansvar de har, og hele tiden synliggøre at deres arbejde sikrer et bedre beslutningsgrundlag.
Og her passer ordsproget ”tænk muligheder i stedet for begrænsninger” ganske fint ind. Vi skal ikke begrænse og komplicere vores kollegaers arbejde ved at indføre tunge processer og politikker. Vi skal i stedet sikre at de ser de nye muligheder de får, hvis vi sammen tager ansvar for virksomhedens data.