Jeg har efterhånden i nogle år interesseret mig for datakultur og hvordan man som organisation bevidst kan arbejde på at udvikle den i den rigtige retning. Derfor vil jeg i dette indlæg kort introducere fire grundsten som jeg mener er afgørende for en god datakultur. Efterfølgende vil jeg lave et længere indlæg om hver af de fire elementer.
Men før vi dykker ned i de fire grundsten, så lad os føre vende begrebet “datakultur”. For hvorfor skal vi overhovedet interessere os for datakulturen og hvad er det egentlig?
Det korte svar er at en god datakultur vil kunne bidrage til at skabe en effektiv, innovativ og konkurrencedygtig virksomhed, hvor data er omdrejningspunktet for beslutningstagen. Lød det lidt for konsulent-agtig?
Datakulturen er egentlig bare den kollektive holdning til hvordan vi forholder os til data. Lidt ligesom hvis I har en cykelkultur på arbejdspladsen. Der er entusiasterne der går forrest og cykler hver dag, og andre der cykler lidt mindre intenst. Og så er der også dem der ikke helt er med på cykeltoget endnu, men fortsat støtter op om de andre.
Så i bund og grund handler datakultur om, hvordan vi i vores organisation forstår, respekterer og anvender data i vores daglige arbejde for at træffe de bedst mulige beslutninger. Og for at vi kan nå dertil, er der fire grundsten som vi skal være bevidste om.
For det første er det afgørende, at medarbejderne ser data som en værdifuld ressource. Data i sig selv har begrænset værdi, men når vi som organisation forstår, hvordan vi kan anvende det til analyse og beslutningstagning på tværs af alle niveauer, øges værdien betydeligt. Dette skaber ikke blot en arbejdsplads hvor vi bruger data, men det åbner også op for muligheden for, at medarbejderne kan bidrage med nye datainitiativer og ideer til forbedringer.
For det andet er det vigtigt, at medarbejderne forstår deres rolle og tager ansvar for data. Hver medarbejder, uanset hvilken afdeling de er en del af, spiller en væsentlig rolle i at sikre dataintegritet og kvalitet. For eksempel, hvis en medarbejder i finansafdelingen håndterer fakturaer, har vedkommende en central rolle i at sikre, at data bliver korrekt og rettidigt registreret, så det kan anvendes til rapportering og analyse. Derfor er det afgørende for vores datakultur, at medarbejderne forstår deres rolle i forhold til data og påtager sig det ansvar, som følger med denne rolle.
For det tredje skal vi sikre, at medarbejderne har de nødvendige kompetencer til at arbejde effektivt med data i deres specifikke rolle. Det er vigtigt at forstå, at arbejdet med data ikke nødvendigvis indebærer kodning eller udarbejdelse af rapporter. De nødvendige datakompetencer vil variere afhængigt af medarbejderens rolle og ansvarsområde. For eksempel har udviklere behov for andre datakompetencer end sælgere. Ikke desto mindre er det essentielt, at vi fokuserer på at styrke både udviklernes og sælgernes datakompetencer, da begge er afgørende i arbejdet med at skabe en stærk datakultur.
Slutteligt skal ledelsen engagere sig i og prioritere data initiativer på tværs af organisationen. Og med ledelsen menes alle niveauer af ledelse. Det er ikke nok at det kun er mellemlederne der synes at data er vejen frem. Derudover er der en vigtigt pointe i at jeg både skriver “prioritere” og “engagere sig i”. Det er ikke nok kun at afsætte midler til at udvikle dataløsninger. Hvis vi virkelig skal rykke, så skal vi have ledelsen op på ølkassen i kantinen og derved være med til at vise retningen.
Det var mit bud på hvad grundstenene er i en god datakultur. Jeg vil følge op med nogle uddybende indlæg om hver af de fire grundsten og vil løbende opdatere dette indlæg med links.
Hvad ser du som vigtige elementer i en god datakultur?