Kapitel 1: fundamentet for data literacy
Afsnit 1: Forstå vigtigheden af data literacy
For nogle år siden blev jeg ramt af en discusprolaps i ryggen, blev sygemeldt og måtte ligge vandret på sofaen i godt tre uger. Dette var på et tidspunkt i min konsulentkarriere hvor jeg netop var gået fra at have haft et teknisk fokus hvor jeg udviklede dataløsninger, til at have et mere organisatorisk fokus, hvor jeg arbejdede med den menneskelige del af data. Jeg havde i noget tid forinden begyndt at lægge mere og mere mærke til de organisatoriske udfordringer og barriere der opstod på mine projekter, og havde netop afsluttet en certificering i forandringsledelse, for at have nogle værktøjer til at håndtere de udfordringer.
Mens jeg lå vandret (og var blevet godt træt af Netflix) begyndte jeg at tænke over hvordan jeg kunne tackle de udfodringer jeg oplevede når jeg kom tilbage. Hurtigt kom de alt for store tanker frem. Jeg skulle selvfølgelig udvikle et storslået træningsprogram til ledere, så de blev klædt godt på til deres arbejde med data. Jeg kan huske at arbejdstitlen var noget i stil med “Data leadership academy” og min catchphrase var “Data and tools is not enough… Organizations need the skills and the knowledge to confidently read, analyze and communicate data every single day.“
Tanken var at en gruppe ledere fra forskellige virksomheder skulle samles 2 x 2 dage til et firesessioners træningsforløb. De fire sessioner var
Fra kilde til rapport
Her skulle lederne få et indblik i hvad der sker med data fra det indtastes i et kildesystem til det vises i en rapport.
kritisk tænkning
Her skulle lederne få indsigt i fejlslutninger og bias og hvordan det kan påvirke deres dataanalyse
Data dreven beslutningstagen
Her skulle vi dykke ned i de fire niveauer af dataanalyse og arbejde med hvordan de håndterer dataanalyse
Sådan kommunikerer du data
Her skulle der trænes præsentationsteknik og datastorytelling
Mit data leadership academy blev desværre aldrig rigtig til noget (ellers ville du selvfølgelig have været med på det i stedet for at læse med her). Men det lærte mig nu alligevel noget. I min research faldt jeg nemlig over begrebet “data literacy”. Hvis du ikke allerede kender til ordet data literacy, så få det lige tattoveret på overarmen, for det kommer til at have afgørende betydning for din organisations succes med data.
Oversat til dansk betyder literacy “læsefærdighed”, og det dækker over evnen til at kunne læse og skrive.
Inden vi dykker ned i literacy i forhold til dataverdenen, så lad os lige hoppe tilbage til folkeskolen. I Danmark går vi i skole i 10 år. Her lærer vi basale færdigheder der gør at vi kan navigere i samfundet, forholde os kritisk til information, læse, skrive og regne, samarbejde og meget andet. Efterfølgende kan vi – hvis vi vil – vælge at videreuddanne os og specialsere os endnu mere i den retning vi ønsker. Vi udvikler altså vores kompetencer og færdigheder i den retning der giver mening for en selv og den vej man vil gå på arbejdsmarkedet. Dette giver os forskellige niveauer og variationer af literacy. Nogle er gode til grammatik, nogle kan stå kniv skarpt på en scene og levere et budskab, nogle kan sikre at du har varmt vand i hanen og nogle kan redde liv.
Jeg tror du er ved at forstå pointen med data literacy. For data literacy er ikke at kunne skrive tusindevis af linjer kode. Data Literacy er at sikre at du har lige netop de kompetencer du har behov for, for at kunne udføre dine opgaver der berør data. Hvis du er data engineer skal du f.eks. kunne læse og skrive kode, hvis du er data analytiker er det måske data visualisering der er vigtigst, og hvis du er topchef skal du have forståelsen til at kunne træffe en strategisk beslutning baseret på data.
Data literacy har altså ikke en facitliste og du kan heller ikke købe en licens til det hos Microsoft.
Hvis vi skal styrke vores medarbejderes data literacy, så kræver det derimod at vi som organisation er villig til at investere i uddannelse og opkvalificering, og målretter denne mod det enkelte individ. Og dette er hverken billigt eller nemt – men det er i den grad investeringen værd.
Hvis vi formår at investere i den rigtige træning kan vi bl.a.
- Sikre at vi træffer mere informerede beslutninger baseret på data og analyser i stedet for på ren intuition og mavefornemmelse.
- Opnå en højere innovation i forhold til nye data initiativer, da vores medarbejdere har kompetencerne til at identificere nye muligheder og udvikle innovative løsninger.
- Skabe et bedre og mere transparent samarbejde mellem BI-afdelinger og slutbrugerne. Dette da de nemmere kan tale samme sprog.
- Reducere mængden af datafejl, da vores medarbejere er i stand til at identificere fejl i data og efterfølgende sikre at de bliver rettet.
- Forbedre virksomhedens konkurrencevne.
- Skabe en data-dreven arbejdsplads, hvor vi for alvor tager data seriøst og bruger det som fundament i vores beslutningstagen.
Der kan tilføjes væsenligt flere punkter til listen over fordele ved at investere i data literacy. Men dem vil jeg lade dig udforske selv når du om 35 sekunder griber telefonen og ringer til din leder, for at fortælle hende at hun skal afsætte budget til opkvalificering af medarbejdernes data literacy.
Og hvis du ikke helt er der endnu, så kan du inden længe læse afsnit to, hvor vi dykker ned i nøglekomponenterne af data literacy.